Wednesday, July 01, 2009

letture estive

Medan latinbloggen kämpar för de klassiska språkens sak i Almedalen, har jag fått äran att gästblogga här… i egenskap av doktor i romanska språk och framför allt av läsare vill jag dela med mig av en lettura...


Kleopatra – liv och legend




Nyutkomna ”Kleopatra – liv och legend” av Allan Klynne (Prisma, 2009).


Författaren har skänkt ett signerat exemplar av sin bok till Latinbloggen. Den kan bli din om du mailar namn och adress till: latinbloggen@yahoo.com



Drömstoft för årtusenden


Mellan en historia av faraoner och en framtid av oss. Med Julius Ceaser vid sin sida i händelsernas centrum strax innan år 1. Egypten: ett drömrike under alla tider. Annorlunda för Romarna, annorlunda för oss. Mellan Afrika och Österlandet, Europa och Maghreb - en hörnsten i Medelhavet. Nilen och pyramider, öknen och reptiler… laddade symboler som alltid har väckt omvärldens fantasier. Och en drottning. Inte vilken arabisk prinsessa som helst. Den sista regerande ptolemeen.


Kleopatra har lockat oss i över två tusen år. Från ett försvunnet mausoleum under havets kluckande vid Alexandrias kust fortsätter hon att utsända sin attraktionskraft. Kärlekshistorier med romerska konsuler, utomäktenskapliga kungabarn, krig och flärd. Ett rikes fall och ett vackert lik. I sin exotiska förpackning är magnetismen förankrad för årtusenden.


Antikforskaren Allan Klynne levandegör i sin bok Kleopatra: hennes omåttligt fascinerande liv, minst lika fascinerade död och aldrig sinande eftermäle. Med ett mustigt språk och litterära kvaliteter håller han läsaren i ett grepp där ångesten växer över att boken kommer att ta slut, samtidigt som det är svårt att slita sig. En av bokens många styrkor är att författaren lyfter fram de olika teorier som ofta existerar om vad som egentligen hände där i Alexandria, i Rom eller i Actium för alla dessa sekler sedan. På så sätt kan läsaren själv skapa sig en bild och dra sina egna slutsatser bland antikvetarnas och latinisternas resonerande och arkeologernas fynd. En riktigt bra läsupplevelse.



Karin Dahl

1 comment:

Lovisa said...

Idel favoriter som gästbloggar, vad roligt!