Thursday, November 16, 2006

Ad utrumque

Jag var igår på ytterligare ett sådant där doktorandhollaballoo, alltså någon slags introduktion för nya doktorander, och i och med att detta var första gången de ställde till med en dylik eftermiddag för nyantagna och to pad the numbers i guess, räknades även jag som ny, och fick sålunda bevista denna tillställnung.
Förutom en liten föreläsning om universitetets historia och struktur (makt- och infra-), informerades det även och synnerligen om hur GU verkligen kan hjälpa oss att skydda våra patent och att deras alldeles egna holdingbolag står redo att investera i VÅRA idéer. man kunde verkligen se rädslan i deras ögon för att nästa stora grej skulle utvecklas vid detta universitet och de skulle bli utan kakan.
Detta blev på det hela taget mycket komiskt, då de naturvetare och datagenier generellt sett är alltför upptagna för att sitta igenom en em av detta slag, utan publiken bestod mest av oss humanister och samhällsvetare, the sluts av the academia, som ju går på allt.
Vi serverades en mycket generös buffé i den ståtliga aulan (den är ju hur rolig som helst! "Vikinga"-utsmyckningen, den ruskiga väggmålnigen, stället är utan tvivel värt ett besök!), med levande musik som underhållning och bakgrund och jag hade mycket trevligt i mitt minglande med alla sociologer.

Dock, höjdpunkten var, att då Göteborgs Universitet byter logga och sigill i januari försöker de göra sig av med alla pryttlar, så vi lastades med ett obegränsat antal pennor och block, men framförallt slumpades de stora "guldpengar" av choklad som serverades till kaffet ut, då de ju bär det gamla sigillet. Jag fyllde mina djupa fickor vid hemgång och liknades senare av en kollega vid Pippi Långstrump då jag delade ut dessa "guldpengar" till höger och vänster.

Det gamla sigillet, som anses "grötigt" och omodernt, är från 1954, gå denna ärevördiga institution of higher learning blev ett universitet, och bär texten Universitas Regia Gothenburgiensis, vilket sedan typ 60-talet (?)varit en smula felaktig då det kungliga försvann vid den tiden.

Det nya sigillet (här ska dock påpekas att det första förslaget till ny logga förkastades såsom för modern och näringslivsaktig) ska tydligen påminna mycket om det gamla, dock i en mer renritad och mingre plottrig variant. Det ska bara vara en cirkel, och typsnittet en smula annorlunda, samt att texten nu ska vara Universitas Gothenburgiensis samt ett årtal 1891, vilket väl kan kallas lögnaktigt då det blott var högskolan som grundades då.
Det verkade dock vara lite omdiskuterat att behålla latinet i denna nya häftiga moderan logo, men det behölls, och detta har jag verbatim nedtecknat rrån den ena prorektorns (den längre) läppar; att latinet behölls av "pietetsskäl".
Vidare berättar personaltidningen:

"Diskussioner har förts om att ändra texten till svenska, men till slut har man valt att behålla latinet trots allt.
– Det är jag personligen mycket nöjd med, säger Eva Engstrand. Dels fungerar latin internationellt, dels handlar det om en tradition som tilltalar många, även mig."

Facinerande! Även om någon här är klok nog att påvisa den praktiska, interanationella aspekten så manifesterar sig latinet återigen som ett "magiskt" språk, och man kan väl hoppas att detta borgar för att man inte tänker lägga ner de klassiska språken här de närmaste åren, men med tanke på att ett universitet med Vergilius i sigillet (Lund, for those just joining us) kan tänka sig att slopa dem kanske man inte ska känna sig för säker. Jaja, det är i alla fall grammatiskt korrekt.

3 comments:

Unknown said...

Kan du inte översätta "the sluts av the academia" till latin och mygla in det som GU's nya devis, kanske bara jag som är barnslig men det vore hysteriskt roligt, ett slags poetisk rättvisa.

Anonymous said...

Lysande förslag!

Och som SDIL påpekar: återigen har latin visat sig vara det man tar till om man vill visa hur gammalt och ärevördigt ett universitet är. (Eller högskola då, om man ska vara petig.) Man räknas liksom inte i de cirklarna om man inte har ett humhum-um eller tamtam-iensis att dra fram ur mössan - förlåt, cylinderhatten.

Det är faktiskt riktigt fascinerande. Blir riktigt sugen på att göra en jämförande studie mellan devisuppfinnare vid universitet och de unga som efter "Sagan om ringen" etc velat lära sig latin. (Fast kanske var det fler som lockades till gaeliskan?) Finns det över huvud taget någon skillnad, förutom åldern och det faktum att de senare kanske oftare ses skrida runt i medeltidsinspirerade dräkter och/eller svarta skinnrockar?

Anonymous said...

de unga som efter "Sagan om ringen" etc velat lära sig latin. (Fast kanske var det fler som lockades till gaeliskan?)

Woah. Tolkien-inspirerade latinstudier har jag nog aldrig märkt särskilt mycket av. Personligen skulle jag gissa att det snarare leder till gaeliska och framför allt kymriska.

//JJ